Inapoi sus
Ierusalim
Destinatia exotica: Israel
esti aici : Destinatii exotice // Orientul Mijlociu // Israel

Destinatia exotica: Israel

 

Israelul a fost intotdeauna o destinatie remarcabila. Aceasta mica fasie de pamant, la est de marea Mediterana, atrage vizitatorii inca din perioada profetilor. Desi unii merg acolo intr-o calatorie spirituala in „Tara sfanta”, multi altii merg pentru concedii la malul marii, calatorii eco-turistice si culturale.

Privind intreaga complicata istorie a Israelului, va veti simti exuberanti si epuizati in acelasi timp. Aici veti gasi temple faramitate, orase in ruine, forturi abandonate si alte sute de locuri asociate cu povestile din Biblie. Desi un oarecare simt al aventurii va este necesar majoritatea locatiilor sunt destule de sigure si de accesibile.
Cand va ganditi la Israel, va ganditi automat la populatia sa extrem de diversa. Evrei din toata lumea vin sa locuiasca aici, dar 20% din populatie este musulmana. Subiectul – politica este amplu dezbatut in Israel, fiecare avand o alta opinie referitoare la directia de evolutie pe care trebuie sa o ia aceasta tara.

Informatii despre Ambasada Romaniei in Israel

Date de contact Ambasada Romaniei in Israel

Adresa: 24 Adam Hacohen St., Tel Aviv, Cod.p. 64585
Telefon: : +972-3-522 9472 (centrala);
                +972-3-529 0611 (direct);
                +972-3-529 0613 (direct);
                +972-3-529 0777 (direct);
                +972-3-529 0948 (direct).
TELEFON - URGENTE: +972-54 580 2679
Fax: 00-972-3-524.73.79
Program de lucru: Luni - Vineri: 09:00 – 16:30
E-mail: office_romania@bezeqint.net
Web: http://www.telaviv.mae.ro
Sectia consulara
Adresa: Str. Adam Hacohen, nr. 24, Tel Aviv 64585
Telefon: +972-3-524 4644, int. 12
Fax: +972-3-524 7379
E-mail: consul_romania@bezeqint.net
Program de lucru: Luni - Joi: 09:00 – 13:00
                             Vineri: 09:00 – 12:00
                             Marti si Joi, 17:00 - 19:00, consultanta consulara
Website: http://telaviv.mae.ro

Informatii utile despre Israel

Pasapoarte: Cetatenii romani pentru a intra in Israel trebuie sa detina un pasaport valabil pentru inca 6 luni de la data intrarii in aceasta tara.

Vize: Vizele nu sunt necesare pentru o sedere de maxim 3 luni pentru persoanele cu cetatenia romana.

Informatii despre vize: Sunteti sfatuiti sa contactati ambasada pentru a afla cerintele pe care trebuie sa le indepliniti pentru a putea obtine o viza in cazul in care sederea dumneavoastra va depasi 3 luni sau in cazul in care calatoriti in scop de afaceri.

Tipuri de viza si costul acestora: Viza de vizitator - US$24; viza de student - US$48.

Termen de valabilitate: vizele de vizitatori sunt de obicei valabile pentru 3 luni. Aplicatiile se depun la Consulat (sau Sectia Consulara din Ambasada).

Durata: Obtinerea unei vize pentru Israel dureaza in general 7 zile, dar poate dura pana la maxim o luna.

Cursul valutar si ghidul monetar in Israel

Informatii valutare: New Shekel (ILS; simbol ₪) = 100 agorot (la singular agora). Bancnotele sunt de ₪200, 100, 50 si 20. Monedele sunt de ₪10, 5, 2 si 1; si de 50 si 10 agorot.

Nota informativa: Tarifele pentru serviciile turistice sunt cotate in US $ cand se presupune ca veti achita factura cu un card de credit, ca de exemplu atunci cand inchiriati o masina.

Carduri de credit in Israel: Majoritate cartile de credit sunt acceptate. ATM-urile sunt foarte raspandite.

ATM(Bancomatele): ATM-urile sunt foarte raspandite.

Orar bancar: duminica-vineri 08:30-12:00 si duminica, marti si joi 16:00-18:00.

Restrictii valutare: Nu exista restrictii la importul sau exportul de moneda locala sau straina. Cu toate acestea, sume ce depasesc ILS 90, 000 sau echivalentul acestora trebuie sa fie declarate.

Schimbul valutar in Israel: Valuta poate sa fie schimbata doar la bancile autorizate, la hoteluri si case de schimb. Casele de schimb, din orase, nu percep comision, si au aceasi rata de schimb valutar ca si bancile. Este recomandat sa parasiti Israelul cu un minim de moneda locala. Plata in valuta scuteste turistii de tva la achizitionarea anumitor bunuri sau servicii si este preferata de detinatorii de magazine.

Expresii utile in Israel

Ebraica si araba sunt limbile oficiale din Israel. Ebraica este limba principala si este vorbita de doua treimi din populatie. Araba este vorbita de 15% din populatie. Alte limbi precum engleza, franceza, germana, maghiara, poloneza, romana, rusa, spaniola si idis sunt destul de raspandite. Majoritatea populatiei cunoste limba engleza, care sa invata obligatoriu in scoli.

Modalitati de comunicare in Israel

Telefonul: Telefonia locala este in ebraica, dar exista si o versiune in engleza conceputa special pentru turisti.

Telefonia mobila: Exista acorduri de roamnig cu majoritatea companiilor telefonice internationale. Exista acoperire pentru telefonia mobila in intreaga tara, inclusiv in desertul Negev. Este recomandat ca vizitatorii sa stie faptul ca nu au voie sa vorbeasca la telefonul mobil in timp ce conduc autovehicule.

Internetul: In tara exista numeroase internet caffes. Retelele wireless sunt disponibile in hoteluri, cafenele si anumite zone publice, precum fi Ben Yehuda Street in Ierusalim

Posta: Coletele par avion cu destinatia Europa sau Sua ajung in aproximativ o saptamana.

Orarul oficiilor postale: Variaza, dar in general este urmatorul: Duminca-Marti si Joi 08:00-12:00 si 15:30-18:30, Miercuri 08:00 – 13:30, si Vineri 08:00 – 12:00. Toate oficiile postale sunt inchise sambata(Shabbat) si in zilele marilor sarbatori, dar oficiile de telegraf sunt deschise pe tot parcursul anului.

Vremea si clima in Israel

Clima in Israel : la mediterana primaverile si toamnele sunt foarte placute. In nord iernile pot fi destul de reci. Este posibil sa ploua usor in timpul iernilor, mai ale in Ierusalim, desi in ultimii ani ploile au fost destul de rare. Zapada este rara. Verile pot fi foarte calduroase, mai ales in sud. Statiunile de la Marea Rosie de Eilat au un climat bun pentru vacante pe plaja pe tot timpul anului. La statiunea Red Sea in Eilat vremea este perfecta pentru o vacanta la mare pe intregul parcurs al anului.

Haine necesare: haine lejere pentru lunile calduroase si haine putin mai groase pentru lunile de iarna, desi pe malul marii Rosii acestea nu sunt necesare in timpul zilei.

Ce putem vizita in Israel?

Coral reefs (recife de corali). Apele din Eilat bogate in corali sunt perfecte pentru sightseeing subacvatic. Puteti face scuba sau snorkel, trasee cu submarinul sau doar sa admirati minunatele privelisti pe care le puteti vedea de pe geamul observatorului subacvatic din Eilat (Underwater Observatory).

Dome of the Rock. Dome of the Rock, cu un minunat si complicat design, situat in varful lui Temple Mount (Har HaBayit in ebraica, Haram esh-Sharif in araba), in Ierusalim, are o importanta spirituala deosebita atat pentru evrei cat si pentru musulmani.

Hezekiah's Tunnel (Tunelul lui Hezekiah). Infricosatorul tunel a lui Hezekiah (www.cityofdavid.org), un pasaj subteran de 500m (1,649ft), arata precum un loc din filmele cu Indiana Jones. Tunelul are menirea de a aduce apa de izvor la Pool of Siloam, lacas mentionat in bibilie ca fiind locul unde Isus a vindecat un orb. Veti avea nevoi de pantaloni scurti, sandale si o lanterna ce lumineaza puternic

Israel Museum. Israel Museum (www.imj.org.il), este locul unde se afla cea mai impresionanta colectie de descoperiri arheologice si arta antica, ce include Scrolurile de la Marea Moarta si Altarul Cartii (Shrine of the Book).

Jerusalem Archaeological Park. Nou reconstruitele trepte, Hulda Steps, ce constituiau intrarea principala in Templu, sunt in Jerusalem Archaeological Park (www.archpark.org.il), la mica distanta de Western Wall Plaza. Centrul Davidson include un tur virtual al Templului in urma cu 2000 de ani. In Church of the Holy Sepulchre crestinismul a fost foarte puternic, iar acest loc este considerat a fi locul unde Isus a fost crucificat. Un complex de altare constituie inima Cartierului Crestin (Christian Quarter).

Jerusalem's Old City. In vechiul oras al Ierusalimului se intra prin Jaffa Gate, o poarta fortificata. Turnul lui David (David’s tower) din dreapta, nu trebuie ratat Tower (History of Jerusalem Museum; www.towerofdavid.org.il). Vizual veti percepe foarte clar istoria orasului. Acoperisul ofera o vedere panoramica spre Temple Mount (Muntele Templului). Puteti explora strazile pline de viata din jurul pietelor, strazile cu magazine si linistitele alei laturalnice din cartierele vechiului oras – evreiesti, musulmane, crestine si armeniene.

Kibbutzim. Aceste comunitati cvasi-sociale sunt raspandite peste tot in Israel. Multe au facilitati pentru turisti, astfel incat va puteti familiariza cu stilul de viata kibbutz traind in una.

Mea She'arim. Cartierul Mea She'arim din Ierusalim gazduieste cea mai mare comunitate compusa in mod exclusiv de evrei ortodoxi (observant ortodox jews), care pastreaza traditiile est europene si se imbraca in mod traditional. Daca va veti plimba pe acolo veti trai senzatia ca sunteti in Europa de dinainte de razboi.

Museum of the Jewish Diaspora (Muzeul diasporei evreiesti). Muzica, textilele, reconstructiile si filmarile din Museum of the Jewish Diaspora (www.bh.org.il) exprima diversitatea culturala a poporului evreu de-a lungul diasporeri de 200 de ani.

Caesarea. Distrati-va in timp ce aflati informatii despre istoria Israelului, la ruinele de pe marginea marii din Caesarea (www.caesarea.org.il), un vechi oras roman cu sectiuni bizantine si cruciate. Va veti putea plimba prin piete sau puteti vizita prezentarea multimedia Caesarea Experience.

Parcuri nationale si rezervatii. Israelul are peste 50 de parcuri nationale si rezervatii naturale, cum ar fi Hurshat Tal, Gamla Reserve si Ahziv National Park (www.parks.org.il). Pe langa bogatia florei si a faunei acestea sunt casa multor site-uri istorice.

Specatacole de orchestra. Puteti merge la spectacolele date de Israeli Philharmonic Orchestra, sau de New Israel Opera, sau la spectacolele date de alte numeroase orchestre din Tel Aviv, care atrag publicul din toata lumea.

Via Dolorosa. Via Dolorosa, din orasul vechi al Ierusalimului, este traseul pe care Isus la urmat de la judecata la crucifiere. Cele nouă "statii" de-a lungul traseului duc la inca cinci in Biserica Church of the Holy Sepulchre.

Yad Vashem. Sase milioane de evrei au fost ucisi in timpul Holocaustului. Puteti face un omagiu la Yad Vashem (www.yadvashem.org) , monumentul national din Israel. Aici sunt si multe muzee si amplasamente, care va vor misca profund.

Lucruri de facut in Israel

Plajele. Exista o multime de statiuni la malul marii, foarte bine echipate, unde puteti naviga, face surf, inota, ski nautic sau pur si simplu sa stati la soare. Aceste statiuni pot fi gasite in Eilat, la Marea Rosie sau in Tel Aviv la doar cateva minute distanta de centrul orasului.

Tururi in desert. O excursie in desertul Negev este un 'mus'. Se pot face excursii cu jeepul, pe jos sau calare din orasul Mitzpe Ramon sau din statiunea Eilat de la Marea Rosie.

Pietele. Mergeti in fascinantele piete din Tel Aviv, pline de condimente, produse proaspete, flori si brelocuri, piete precum Shuk HaCarmel sau Carmel Market. In Ierusalim va puteti targui pentru orice, incepand de la suveniruri pana la bijuterii de aur, la magazinele arabe aflate pe strada Street of the Chain, unde se afla principala piata din orasul vechi. Stradutele conduc spre alte piete si mai exotice.

Viata de noapte in Israel

Exista cluburi de noapte si discoteci in majoritatea oraselor. Cluburile din Israel, in special cele din Tel Aviv si Ierusalim, atrag DJ-ei si fanii lor din Europa si SUA . Tel Aviv ofera divertisment de tot felul, dar si in majoritatea oraselor si statiunilor puteti gasi cluburi cu specific de rock, jazz, folk si pop. Folclorul israelian si dansurile traditionale pot fi vazute peste tot, in special in kibbutzim. Viata de noapte in Ierusalim este mai redusa dar si aici exista cateva cluburi bune, printre care se numera legendarul Haoman 17.

Deosebit de importante in viata de noapte israeliana sunt muzica clasica, baletul, opera si teatrul, care se gasesc in special in Tel Aviv. Acest oras gazduieste 18 din cele 35 de centre artistice din tara printre care popularul teatru Habima Theatre (www.habima.co.il) si centrul contemporan Suzanne Dellal Centre (www.suzannedellal.org.il). The New Israel Opera (www.israel-opera.co.il) are spectacole la centrul Tel Aviv Performing Arts. Filarmonica The Israeli Philharmonic Orchestra (www.ipo.co.il) poate fi ascultata la Mann Auditorium in Tel Aviv, la Haifa Auditorium si la ICC Center in Ierusalim.

Cinematografia este foarte populara in Israel si multe cinematografe ecranizeaza si cate 3 filme pe zi. Acestea pot fi locale sau internationale (toate filmele in ebraica sunt subtititrate in engleza si in franceza). Biletele sau chiar si filmele pot fi achizitionate de la agentiile de bilete si uneori de la hoteluri.

Mancarea si bautura in Israel

Mancarea israeliana are caracteristici distinctive, fiind evidenta pasiunea pentru salatele proaspete, tocate marunt, mancate la fiecare masa, inclusiv la micul dejun. In general bucataria lor este un melanj intre Est si Vest, dar are si multe feluri de mancare introduse de emigrantii everi din toata lumea. Majoritatea restaurantelor au preturi moderate. Servirea la masa este normala, exceptie facand insa low-cost snack bar-urile. Restaurantele, cafenele si barurile ce au ca si clienti turistii au meniurile atat in ebraica cat si in engleza.

Specialitati in Israel:

  • Falafel (chiftele de naut prajite) intr-o paine de tip pita, cu Hummus, tahina(sos din seminte de susan) si salata.
  • Salate, care sunt facute cu legume gustoase , precum vinetele, si se servesc reci.
  • Shishlik (Carne pe un bat prajita pe un gratar cu carbuni).
  • Shwarma (felii de carne la gratar servite intr-o paine pita cu salata).
  • Ashkenazi clasic cum ar fi cholent (tocana pentru Shabbatsi peste gefilte fish, un fel de mancare cu peste alb.

Bauturi locale:

  • Bauturi nealcolizate (israelienii sunt printre cei mai mari consumatori din lume).
  • Sucurile proaspete de fructe sunt foarte populare si se gasesc peste tot. Ele sunt facute din tot felul de fructe.
  • Vinurile din Israel variaza de la alb deschis pana la rosu sec si rose dulce. Cele mai bune provin din regiunile Golan si Carmel.
  • Gold Star si Maccabe (bere israeliana).
  • Sabra (lichior de ciocolata si portocale). Un centru pentru lichioruri, este manastirea de la Latrun pe drumul dintre Ierusalim si Tel Aviv.

Lucruri de stiut: cuvantul Kosher inseamna sa te conformezi legilor religioase evreiesti. Dintre aceste legi enumeram: sa nu mananci lapte, smantana sau cascaval la aceeasi masa impreuna cu carne, sa nu mananci carne de porc si crustacee (desi mancarea ce imita fructele de mare este foarte comuna si este greu de distins intre cele doua).

Bacsisul: o taxa de 15% din nota este adugata la factura in restaurante, cafenele si hoteluri, lucru stabilit prin lege.

Varsta de la care puteti consuma alcool: 18 ani.

Hotelurile in Israel

Hoteluri: aproximativ 350 de hoteluri sunt membre ale asociatiei Hotel Association. Preturile variaza in functie de sezon si de regiune. Este bine sa va faceti rezervare in avans pentru varful de sezon (iulie-august, desi poate varia in functie de regiune) si pentru perioadele cu sarbatori.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte destinatii exotice din Orientul Mijlociu

 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe