Inapoi sus
Destinatia exotica: Kenya
esti aici : Destinatii exotice // Africa // Kenya

Destinatia exotica: Kenya

 

De la nuantele stralucitoarele ale Oceanului Indian pana la feericele lacuri marginite de roz flamingo din Rift Valley, Kenya este o tara uluitor de frumoasa. Renumita pentru fauna sa uimitoare intalnita in savanele impanzite de salcami din game parcuri precum Amboseli, Masai Mara, Samburu si Tsavo, Kenya este o reverie petru orice fanatic de safari; vastele parcuri nationale si rezervatiile ocupa o zecime din suprafata Kenyei, deasemenea exista intinse fasii de desert, pasuni si paduri de munte dense.

Populatia Kenyei este la fel de fascinanta: aproximativ 40 de grupuri entice diferite traiesc in Kenya, inclusiv Kikuyu, Luo si mandrul trib Masai, care inca duce o viata semi-nomada, plimbandu-si turmele de vite de-a lungul frontierei de sud. Pe parfumata coasta Swahili, cultura africana si cea asiatica se intrepatrund, ca urmare a comertului oceanic dintre cele doua continente, ce dateaza de multe secole. Chiar si astazi, romanticele barci dhows plutesc pe ape.

Informatii despre Ambasada Romaniei in Kenya

Adresa ambasadei Romaniei in Kenya: Eliud Mathu, Runda, Nairobi
Telefon secretariat: 00.254.20/712.31.09; 712.06.07
Fax secretariat: 00.254.20. 712.20.61
E-mail ambasada: secretariat@romanianembassy.co.ke
E-mail sectie consulara: consulara@romanianembassy.co.ke
Telefon resedinta: 00.254.20.712.30.79; 00.254.722.97.33.50
Sectia comerciala: State House Road, Flat No.4 Milne Flats, Block (LRN) 1455/2
Telefon/Fax: 00.254.20.272.48.39; 00.254.722 21 3621
E-mail: embbce@wananchi.com

Informatii practice despre vize si pasapoarte in Kenya

Turistii sunt sfatuiti sa nu calatoreasca in zonele cu venituri mici din regiunea Nairobi, inclusiv in orasele si cartierele saracacioase, in care exista un nivel ridicat al infractionalitatii. Sunteti sfatuiti, in principal, sa evitati sa calatoriti pe o raza de 30 kilometiri (18 mile) de granita Kenyei cu Somalia. Au existat atacuri recente ale militiei somaleze pe teritoriul Kenyei.

Pasapoartele in Kenya: Pentru a intra in Kenya, este necar un pasaport valid timp de 6 luni de la intrarea in tara si sa aibe cel putin o pagina goala.

Vizele in Kenya: Viza pentru Kenya este necesara pentru cetatenii romani. Ele pot fi obtinute la intrarea in tara, fara ca pozele de tip pasaport sa fie necesare. Totusi, vizele cu intrari multiple, nu pot fi eliberate la punctul de intrare, ele trebuind sa fie obtinute in avans prin intermediul ambasadelor.

Informatii referitoare la vize: Cei cu alta cetatenie decat romana sunt sfatuiti sa contacteze ambasada pentru a afla cerintele pe care trebuiesc sa le indeplineasca pentru a obtine o viza pentru Kenya. Kenya a incheiat un acord cu Tanzania si Uganda de scutire a vizei de reintrare atunci cand persoanele calatoresc intre cele 3 tari si au viza de intrare pentru fiecare dintre aceste tari.
Cu alte cuvinte, nu este nevoie de vize cu intrari multiple atunci cand calatoresti din Kenya in Tanzania sau Uganda si inapoi in Kenya. Acest lucru se aplica si pentru Uganda sau Tanzania. Pentru mai multe informatii referitoare la vizele pentru Kenya, puteti accesa site-ul www.immigration.go.ke.

Tipuri si costuri de vize pentru Kenya

Viza de tranzit: aprox. 15 euro;
Viza cu o singura intrare: aprox. 45 euro;
Viza cu intrari multiple: aprox. 75 euro.
*Preturile sunt informative si pot varia

Tranzit: Vizele de tranzit sunt puse la dispozitia celor ce calatoresc prin spatiul aerian al Kenyei si au conexiuni de zbor pe teritoriul Kenyei si de asemenea pentru cei ce calatoresc prin Kenya catre o alta destinatie pe o durata de maxim 3 zile. Este necesara detinerea biletelor de avion sau a confirmarii itinerariului.

Aplicarea la: Consulat (sau Sectia consulara la ambasada sau inalta comisie).

Zile lucratoare: Pentru cererile de viza sunt necesare 3 zile (cand se aplica personal), sau o saptamana de la data primirii (prin posta). In cazul in care in viza se face referire la regiunea Nairobi, poate dura pana la 6 saptamani sau, in unele cazuri, mai mult.

Fonduri suficiente: Detinerea biletului de avion sau confirmarea itinerariului, sau o dovada a fondurilor, ca de exemplu un card de credit, este necesara.

Prelungirea sederii: Extensii ale vizei ( de la 3 luni pana la 6 luni) se pot face Casa de Emigratii Nyayo, Uhuru Highway, Nairobi (tel: (020) 222 022; (www.immigration.go.ke), sau la birourile de emigratii din Kisumu si Mombasa. Costurile sunt de Ksh2000 (20 euro).

Igiena in Kenya

Apa imbuteliata este disponibila si este recomandata pentru primele saptamani de sedere. Atunci cand cumparati apa imbuteliata verificati sa aiba sigiliul intact. Evitati gheata, salatele si fructele ce nu au fost spalate, exceptand in hoteluri sau restaurante renumite. Laptele este pasteurizat, iar produsele lactate sunt sigure pentru consum. Mancare preparata de furnizorii fara licenta trebuie evitata tot timpul.

Cursul valutar si ghidul monetar in Kenya

Informatii valutare: Shilling Kenyan (Kes, symbol KSh)=100 centi. Bancnotele sunt de Ksh 1000, 500, 200, 100 si 50. Monedele sunt de Ksh 20, 10 si 5.

Cartile de credit: MasterCard si Visa sunt acceptate pe scara larga. American Express si Diners Club nu la fel de mult. Hotelurile importante accepta plata prin carti de credit, precum si marile companii safari, agentiile de turism si restaurantele. Aproape fiecare banca are acum si un bancomat si incep sa fie instalate si in statiile de benzina.

Bancomatele din Kenya: Aproape fiecare banca are un bancomat si incep sa fie instalate in statiile de benzina din marile orase.

Orarele bancilor: Luni – Vineri intre orele 09:00 si 15:00; Sambata intre orele 09:00 si 11:00. Bancile din Mombasa si cele din zona de coasta, deschid si inchid cu jumatate de ora mai repede.

Restrictii monetare: Nu exista restrictii la importul sau exportul de moneda locala sau straina. Cu toate acestea, sumele ce depasesc aproximativ 3000 euro, sau echivalentul acestora, trebuiesc declarate.

Rata de schimb: Moneda poate fi schimbata la marile banci, birourile de schimb si hotelurile autorizate. Bancile din Aeroportul International Jomo Kenyatta si bancile din Aeroportul Moi International au servicii de schimb valutar non-stop. Cel mai usor schimb valutar se face cu doalari americani, lire sterline si euro.

Expresii utile in Kenya

Kiswahili este limba nationala in Kenya. Engleza este de asemenea o limba oficiala. Termenii Swahili si Kiswahili sunt folositi alternativ, desi termenul de Swahili, in mod normal se refera la oameni, in timp ce termenul Kiswahili se refera la limba. Exista peste 42 de limbi vorbite etnic, inclusive Kikuyu si Luo.

Pastrarea legaturilor in Kenya

Telefonul: Apelurile international pot fi facute de obicei in mod direct, dar in anumite zone rurale, apelurile international sunt facute prin intermediul unui operator. Telefoanele publice, operate de Telkom Kenya (www.telkom.co.ke) , pot fi folosite cu ajutorul monedelor sau a cartelelor telefonice – care pot fi achizitionate de la oficiile postale, sau de la serviciile de apel international in marile orase; cabinele telefonice ce functioneaza pe baza de monede sunt vopsite in culoarea rosu, iar cele ce functioneaza pe baza de cartela sunt vopsite in culoarea albastru.
Hoteluri ofera de asemenea un serviciu telefonic international, dar care costa cu pana la 100% mai mult. In marile orase, centrele private de telecomunicatii ofera servicii telefonice internationale. Pentru convorbirile locale este util sa ai la indemana monede.

Telefonul mobil: exista acorduri de roaming cu companiile internationale de telefonie mobila. Principalii furnizori de retea sunt Airtel (www.africa.airtel.com) si Safaricom (www.safaricom.co.ke). Cartelele SIM locale si cartelele top-up pot fi cumparate. Vaste arii din jurul oraselor Nairobi, Kisumu si Mombasa, precum si regiunea de coasta, parcurile safari si drumul dintre Nairobi si Mombasa, au acoperire de retea. In afara acestor zone, acoperirea de retea este limitata.

Internetul: Exista cafenele cu internet in orase. Chiar si orasele mai mici au cel putin un loc unde se poate accesa internetul, de obicei pe strada principala a acelui oras. Aproape toate oficiile postale ofera acum cel putin un terminal pentru accesul publicului la internet.
Turistii pot accesa internetul din numeroase hoteluri; cele mai exclusiviste si orientate spre afaceri au camere cu wi-fi. Cazarea in parcuri sau rezervatii , in general nu ofera acces la internet.

Posta: Posta este un serviciu eficient si majoritatea oraselor au oficii postale conduse de catre Corporatie Postala din Kenya (www.posta.co.ke). Cutiile postale au culoarea rosie. Timbrele pot fi cumparate, de obicei, de la oficiile postale, magazinele de suveniruri si hoteluri. Livrarea de catre posta aeriana catre Europa de Vest, dureaza aproximativ 5 zile, iar catre USA aproximativ 10 zile. Acest serviciu este, in general, de incredere.
Daca expediati colete din tara, continutul acestora trebuie verificat, pachetul invelit (cu hartie maro si sfoara) la oficiul postal. Orarul oficiului postal este: Luni – Vineri 08:00 – 17:00; Sambata 08:00 – 12:00. Ramurile mai mici ale oficiilor postale pot inchide o ora pentru pauza de masa.

Vreme si clima in Kenya

Cel mai bun timp pentru a vizita Kenya: Pe intregul teritoriu al tarii, cele mai calduroase luni sunt din decembrie pana in martie. Zonele de coasta sunt tropicale, cu umiditate ridicata in aprilie si mai, dar clima este temperata de catre vanturile musonice. Zonele joase sunt fierbinti si in general uscate, in timp ce zonele inalte sunt mai temperate , avand 4 anotimpuri. Nairobi are o clima placuta pe durata intregului an datorita altitudinii la care se afla. In zona lacului Victoria temperatura este mai ridicata, iar ploile pot fi puternice.

Haine necesare: Haine usoare de bumbac si panza si haine de ploaie sunt recomandate pentru zona de coasta si pe malul lacului. O imbracaminte mai calduroasa este necesara in timpul lunilor iunie si iulie si pentru diminetile mai reci de pe coasta. Haine mai calduroase sunt necesare pentru o mare perioada parte a anului in zonele muntoase. Imbracamintea de ploaie este recomandata pentru perioada martie-iunie si octombrie-decembrie.

Ce trebuie vizitat in Kenya

Bomas din Kenya. La acest centru cultural, la o scurta distanta in afara centrului orasuilui Nairobi, puteti vedea dansuri traditionale si copii ciopliti de lemn in marime naturala ale caselor traditionale din sate (www.bomasofkenya.co.ke).

Sa urcati pe muntele Kenya. La 4986m (16,358 ft) deasupra nivelului marii, acest vulcan stins, este al doilea varf ca marime din Africa. Clubul montan din Kenya (www.mck.or.ke) se ocupa cu trasee pentru cabanele montane si publica ghiduri pentru alpinisti.

Great Rift Vally (Valea cu marile rifturi). Puteti cuprinde cu vederea privelisti pe drumul dintre Nairobi si Naivasha. Aici pereti inalti si abrupti de 2000 m (6,560 ft) ies din podeaua vaii plate, care este punctata de o serie mica de vulcani si lacuri minerale amare.

Laikipia Plateau (Podisul Laikipia). Aici veti descoperi un recent succes de conservare a vechilor terenuri agrare, care au fost deschise si transformate in sanctuare de joc aprovizionate cu animale mari, inclusiv cei " cinci mari" (Big Five): elefant, bivol, leu, rinocer si leopard. Vechile gospodarii au fost transformate in locuinte incantatoare si luxoase (www.laikipia.org).

Lake Nakuru National Park (Lacul Nahuru Parc National). Puteti vedea mii de flamingo ce imbraca marginea lacului in roz. De asemenea, este unul dintre cele mai bune sanctuare de rinoceri, iar aici puteti vedea leoparzi in uriasii salcami de lemn galben.

Lamu Island (Insula Lamu). Orasul Lamu este un vechi oras Swahili cu numeroase moschee istorice si case arabe vechi, cu impresionante usi de lemn gravate. Principalele atractii turistice includ Muzeul Lamu, Muzeul Casa Swahili si Cetatea.

Mombasa. Bucurati-va de aroma araba in centrul vechi al acestui oras, cu strazile inguste si aglomerate, priviti barcile dhows din portul vechi si vedeti show-ul de lumina si sunet din Fort Jesus, devenit acum muzeu.

Muzeele din Nairobi. Uitati-va la exponatele etnografice si arheologice ale Muzeului National (www.museums.or.ke) sau mergeti la Muzeul Karen Blixen (www.Karen-blixen.dk), care include ferma devenita faimoasa de autorul cartii „Out of Africa”.

Sheldrick Elephant Orphanage (Orfelinatul Shaldrick pentru Elefanti). Puteti vedea puii de elefanti cum se joaca in acest important sanctuar, unde puii de elefanti orfani sau abandonati sunt crescuti pentru a fi eliberati inapoi in salbaticie (www.sheldrickwildelifetrust.org).

Karen Blixen Museum (Muzeul Karen Blixen). Aceasta frumoasa casa coloniala, fara etaj, a fost casa lui Karen Blixen, autoarea cartii Out of Africa, din 1914 pana in 1931. Vino aici sa ratacesti prin superbele gradini si traieste viata pe care o duceau rezidentii din epoca coloniala britanica.

Adresa: Karen Road (strada Karen), Nairobi, telefon Kenya: (020)800 2139.
Site-ul web: www.museums.or.ke
Orar: zilnic, 09:00 – 17:30.
Taxa de intrare: da.
Acces pentru persoanele cu handicap: nu.
In patrimoniul UNESCO: nu.

Bomas of Kenya (Bomas din Kenya). Daca vreti sa vedeti zone tribale, acest vechi centru cultural ofera o distractiva introducere in dansurile, muzica si traditiile artistice ale triburilor din Kenya. Este un spectacol turistic, dar entuziasmul artistilor, fac ca acest mic ocol, in drumul spre Parcul National Nairobi, sa merite.

Adresa: Langata Road, Nairobi, Kenya.
Telefon: (020)891 391.
Taxa de intrare:da.
Acces pentru persoanele cu handicap: nu.
In patrimoniul UNESCO: nu.

Amboseli National Park (Parcul National Amboseli). Amboseli National Park se extinde pe o suprafata de 392 kilometri patrati (151 mile patrate) de pajisti si mlastini, la poalele Muntelui Kilimanjaro, cel mai inalt varf din Africa. A fost desemnat ca parc national in anul 1948 si a ramas ca unul dintre cele mai faimoase game parcuri din Africa. Printre rezidentii parcului puteti intalni: babuini, lei, gheparzi, rinoceri negri, gnu, hipopotami, gazele si largi turme de elefanti.
Jocul de vizualizare, drumetiile si campingul, privitul pasarilor si safariurile cu camile sunt foarte populare printre vizitatori, care pot afla informatii despre cultura si stilul de viata a populatiei indigene Maasai prin prelegeri si vizite la gospodarii. Turisti mai aventurosi pot organiza expeditii pe muntele Kilimanjaro, insotiti de un ghid local.
Acces pentru persoanele cu handicap: nu.
Unesco: nu.

Lucruri de facut in Kenya

Pescuitul la mare adancime
Incercati pescuitul la mare adancime, care se practica cel mai bine de-a lungul coastei, intre lunile iulie – aprilie. Pestele evantai, marlinul, pestele spada, kingfish-ul, barracuda si tonul se gasesc in abundenta.

Dhow Cruise (Croaziera cu Dhow)
Petreceti o seara romantica pe o barca plutitoare Dhow – barca traditionala de navigatie de provenienta araba, unde va veti putea bucura de o delicioasa cina cu fructe de mare si puteti admira luna stralucind deasupra portului din Mombasa. (www.tamarinddhow.com)

Hraniti girafele
La centrul Langata Giraffe Center, de langa Nairobi, puteti hrani girafele, ce isi au habitatul in acest centru, urcandu-va intr-un turn special construit (www.giraffecenter.org) sau puteti vizita un sanctuar de pasari si puteti face drumetii.

Zboruri cu balonul
Puteti pluti deasupra turmelor de animale din rezervatia nationala Masai Mara. Calatoria dureaza o ora, incepe in zori si se incheie cu un mic dejun cu o cupa de sampanie. Aproape toate cazarile ofera aceasta experienta.

Patinajul
Primul patinoar din Africa de Est, Solar Ice Rink din Centrul Sky Panari din Nairobi, poate gazdui 200 de patinatori si masoara 1400 mp (15.000 m² ft) (www.panarihotels.com).

Cumparaturile in Mombasa
Strada Biashara este un loc minunat pentru a cumpara haine kikoi si khanga. Piata Makupa este piata principla din Mwembe Tayari. Amatorii de suveniruri sunt indemnati sa mearga si la Atelierele Bombolulu si la Cultural Village, unde barbati si femei, cu disabilitati, produc bijuterii si articole din piele, de inalta calitate.

Sporturile nautice si plaja
Puteti face scuba-diving, snorkeling, ski nautic, inot si surf pe Coasta de Coral a Kenyei. Printe cele mai popualre statiuni in apropierea orasului Mombasa se numara Bamburi, Kikambala, Kilifi, Malindi, Nyali si plaja de un alb uluitor si lunga de 10 km (6 mile) – Diani Beach.

Wildlife-watching (observarea animalelor salbatice)
Puteti vedea o vasta gama de animale ale savanei in Parcul National Nairobi, situat la doar 8 km (5 mile) distanta de centrul orasului. Desi este primul parc national al Kenyei, inca arata la fel ca in vechile fotografii – salbatic si cu pasuni unduitoare.

Viata de noapte in Kenya

Majoritatea hotelurilor importante din Nairobi si statiunile de vacanta aflate de-a lungul coastei, organizeaza, in fiecare seara, discoteci si dansuri pe muzica unor trupe ce au show-uri live. Exista deasemenea si cateva cluburi de noapte in Nairobi si Mombasa, iar ele se inchid abia in zori.

In orasele Nairobi si Mombasa au inceput sa apara tot mai multe complexe de cinema, ce ruleaza in general filme de la Hollywood. In orasele mai mici, cinematografele au un stil colonial vechi, si ruleaza in general filme indiene sau filme cu Kung Fu. Teatrul este foarte popular in Nairobi. Exista un Teatru National si mai multe companii de teatru, mai mici. Sunt foarte cunoscuti actorii din trupa Phoenix. Puteti vedea destul de des dansuri traditionale si puteti asculta ritmul tobelor in statiunile de pe plaja si in cazarile de safari..

Mancarea si bautura in Kenya

Carnea in Kenya este nemaipomenit de gustuoasa. Foarte bune sunt si fructele tropicale si legumele. In interiorul tarii, foarte popular si gustos este un peste de apa dulce – tilapia. De-a lungul Coastei Swahili mancarea are urmatoarele caracteristici: orez parfumat, peste la gratar si fructe de mare preparate cu curry si nuca de cocos.
Puteti gasi si mancare indiana si europeana in majoritatea locurilor si de asemenea exista o gama larga de restaurante cu profil international in Nairobi si Mombasa. Hotelurile pentru turisti ofera mese tip bufet. Hotelurile din orasele mai mici ofera un fel de mancare pe zi, precum : carne de pui si cartofi, cartofi si tocana sau orez.

Specialitati culinare in Kenya

  • Game Parcurile servesc Game, care poate fi marinat in lichioruri locale si fructe de padure, sau granisite cu miere salbatica si smantana.
  • Nyama choma (carne la gratar servita cu rosii picante).
  • Ugali (terci de porumb).
  • Mandazi (gogosi).
  • Kachumbari (tomate picante cu carne).

Bacsisul in Kenya: Optional. Majoritatea hotelurilor si a restaurantelor includ o taxa de 10-15% in factura. Daca aceasta taxa nu este perceputa, se lasa bacsis.

Bauturi locale: Tusker si White Cap (beri produse local), Kenya Cane (bautura spirtoasa obtinuta din trestia de zahar), Kenya Gold (lichior de cafea), Uki (bere traditionala facuta cu miere), Changaa (bautura spirtoasa locala obtinuta din porumb), Chai (ceai fierbinte cu lapte si zahar).

Varsta de la care puteti consuma alcool : 18 ani.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte destinatii exotice din Africa

 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe