Inapoi sus
Destinatia exotica: Cusco
esti aici : Destinatii exotice // America de sud // Peru - Cusco

Destinatia exotica: Cusco

 

Construit de catre regii Incasi si apoi jefuit de catre conchistadorii spanioli, Cusco este cea mai populara destinatie din Peru si unul dintre cele mai importante site-uri arheologice din America de Sud. Vizitatorii sunt atrasi spre aceasta destinatie de catre spectaculoasa arhitectura coloniala si ruinele palatelor incase construite din piatra cioplita cu piete arse de soare, pavate cu piatra.

Aleile albe si acoperisurile din teracota si tigla ale caselor gazduiesc un bogat amestec de istorie, muzee fascinante, piete colorate, locaruri de noapte pline de viata, iar totul este asezat in mijlocul unui peisaj montan spectaculos. Totusi cea mai mare atractie din Cusco este ultimul avanpost al legendarei Inca Trail spre Manchu Picchu, unul din cele mai uimitoare trasee din lume. Desi este vizitat de un numar covarsitor de oameni, Cusco a ramas relativ neatins, iar frumusetea si atmosfera veche sunt tangibile si in ziua de azi.

Informatii utile despre Cusco

Informatii turistice: Dirección Regional de Industria y Turismo (DRIT); Portal de Mantas 117-A; Tel: (84) 222 032. Alternativ, iPeru (www.peru.info) isi au birourile de informatii in sala principala din aeroportul Aeropuerto Velasco Astete.

Bilete: este esential sa achizitionati Cusco Tourist Ticket (Boleto Turistico) (www.cosituc.gob.pe), de care veti avea nevoie pentru a putea intra in cea mai mare parte a orasului si pentru a putea vedea principalele atractii, inclusiv cele din Sacred Valley (Valea Sacra). Acesta este disponibil la oficiile turstice  si la oficiul OFEC aflat la intersectia dintre Garcilaso si Regocijo Plaza, sau de la obiectivele turistice. Veti avea nevoie de un bilet separat pentru a avea acces in Catedrala, San Blas si la muzeul Museo de Arte Religioso (muzeul de arte religioase).

Ce putem vizita in Cusco

Coca Museum. Daca doriti sa vedeti ceva diferit fata de majoritatea obiectivelor turistice din Cusco, puteti vizita muzeul Coca Museum, pentru a afla mai multe informatii despre civilizatia Inca. Acest muzeu familiarizeaza vizitatorii cu istoria plantei coca si explica de ce aceasta planta este importanta pentru indentitatea peruviana, atat in ziua de azi cat si in trecut. Ofera informatii si despre propietatile botanice si medicinale ale acestei plante, si abordeaza si probleme recente legate de traficul de droguri si dependenta de cocaina.

Coricancha si Santo Domingo. Templul incas al soarelui, Coricancha, a fost centrul religiei Inca. Cladirea a fost in trecut decorata din belsug cu placi de aur si pietre pretioase, dar conchistadorii spanioli au jefuit acest site si au dat templul dominicanilor, care au construit manastirea Santo Domingo deasupra ei. In 1950, un cutremur a distrus manastirea, dar nu a vatamat cladirea incasa, care are una dintre cele mai bune zidarii din Peru.

Iglesia de San Blas. Aceasta biserica simpla din chirpici are un amvon scluptat in lemn de cedru cu detalii migaloase, care includ un heruvin, un soare-disc, fete si chiorhini de struguri. Deasupra se afla Sfantul Paul, cu un picior ce se sprijita pe un craniu, ce se crede a fi al scluptorului. Biserica are si un altar in stil baroc acoperit cu frunze de aur.

La Catedral. Construita intre anii 1556 si 1669 in siteul Palatului Inca Viracocha, aceasta catedrala domina o parte din piata Plaza de Armas. Plina de comori, este unul din cele mai frumoase locuri in stil colonial din oras, si are altare scluptate si o sacristie plina cu portretele preotilor ce au slujit in acea biserica si un crucifix inegrit, care a fost scos pe strazile orasului Cusco intr-o procesiune ce avea ca menire oprirea unui cutremur de mare magnitudine. Acolo se afla si un tablou faimos, al Ultimei Cine, pictat de Marcos Zapata, in care Isus si discipolii sai se hranesc cu fructe andine, si in loc de traditionalul miel pascal cu vizcacha (un fel de chinchilla), deseori confundat cu cuy (porc de guinea).

La Compañía. Aceasta biserica iezuita este o cladire masiva din Plaza de Armas. Construita pe ruinele palatului Huayna Inca Capac este o cladire masiva cu o fatada complet decorata in stil baroc. Lucrarile la aceasta cladire au inceput in 1578 dar un cutremur puternic a demolat-o complet in 1650, astfel incat ea a fost terminata abia in anul 1668. Tablouri foarte interesante, cu nunti locale, prezinta o sumedenie de detalii ale perioadei respective. Catacombele aflate sub biserica merita a fi explorate, iar privelistea de la al doilea etaj este pe masura urcarii unui sir de trepte subrede.

Museo de Arte Precolombino. Acest mic dar fascinant muzeu se afla in spatiosul conac colonial Earl of Cabrera's. Este dedicat operelor artistice ale culturilor peruviene si gazduieste o superba colectie de artefacte ale culturilor the Moche, Chimú, Paracas, Nazca si Inca. Aceste comori ce dateaza din perioada 1250-1532, sunt sclupturi, ceramica si obiecte de aur si argint.

Museo Inka. Aceasta impresionanta casa coloniala este situata pe fundatii incase. Inauntru puteti vedea o scara masiva strajuita de sclupturi ce reprezinta creaturi mitice si o curte impresionanta. Cel mai important lucru de stiut este ca aceasta casa adaposteste cea mai buna colectie de artefacte incase din oras. Puteti vedea obiecte din aur si metal, bijuterii ceramice, textile si picturi. Exista de asemenea si un mormant reconstruit in care sunt mai multe mumii.

Sacsayhuaman si alte ruine. Sacsayhuaman se pronunta „sexy woman” si inseamna femeie sey. Aceasta ruina incasa masiva se afla la mica distanta de Plaza de Armas. Acolo puteti explora ziduri colosale in zig zag realizate din pietre uriase ce se potrivesc perfect si puteti admira cea mai frumoasa priveliste din Cusco. O achizitie mai recente este o statuie a lui Isus Hristos (similara cu cea din Rio de Janiero) care poate fi vazuta din aproape toate locurile din Cusco.

Sacsayhuaman este cel mai mare site, dar mai exista numeroase alte site-uri mai micute dar la fel de intersante precum ruina incasa Tambo Machay (care inseamna ‘the Inca's Baths' = baile din Inca), cabana de vanatoare Puca Pucara (‘Red Fort'), monolitul din calcar scluptat Salapunco si site-ul sacru Qenko. Puteti sa faceti tururi cu grupuri sau sa luati un taxi. Intrarea la fiecare site se face cu ajutorului biletului Boleto Turistico.

Viata de noapte din Cusco

Cusco este un oras dinamic, cu numeroase baruri, cluburi sau alte locuri care concureaza in mod agresiv in domeniul afacerilor ai caror promoteri roiesc in Plaza de Armas, San Blas si in Plaza Regocijo, inmanand pliante si oferind gratuit bauturi.

Baruri din Cusco

Blas - Este un bar relaxant si confortabil unde puteti consuma cafea sau cocktailuri

Fallen Angel - este un bar funky si straniu unde se servesc cocktailuri , dar este si un restaurant grozav.
Adresa: Plazoleta Nazarenas;
Web: www.fallenangelincusco.com

Norton Rats Tavern – este un bar spatios unde se asculta muzica rock si blues si care are un balcon cu vedere inspre Plaza de Armas. Numele il are dupa o veche motocicleta britanica cu care Che Guevarra a traversat continentul in 1950. Acest local este foarte la moda printre bikeri.
Adresa: Calle Santa Catalina Angosta 116;
Web: www.nortonrats.com

Cluburi din Cusco

Inca Team - unde se asculta up-to-date trance, techno si hip hop precum si muzica mainstream.
Adresa : Portal de Carnes 298

Mama Africa - printre cluburile animate se numara si Mama Africa, unde se canta hip hop, dance si reggae iar publicul este format din localnici tineri si turisti.
Adresa : Portal de Panes, 109 Main Square;
Web: www.mamaafricaclub.com

Cultura in Cusco

Teatro Kusika - unde se desfasoara showuri culturale cu actori locali si opere.
Adresa: Calle Unión 117;Tel: (84) 255 414.;
Web: www.kusikay.com

Teatro Municipal - aici se desfasoara spectacole de muzica si dans si piese de teatru
Adresa : Mesón de la Estrella 149;
Telefon: (84) 221 847.

Muzica live in Cusco

7 Angelitos - Situat in zona animata San Blas, aici puteti asculta muzica live in fiecare seara.
Adresa: Calle Siete Angelitos 638

Kamikase - acesta este un local mai vechi foarte popular printre localnici si gringos, unde in fiecare seara se canta muzica rock sau folk andean.
Adresa: Plateros 316

Ukuku's Pub - in acest pub formatii locale au showuri in fiecare noapte, care ulterior pleca sa concerteze in alte localuri populare din oras.
Adresa: Plateros 316

Restaurantele din Cusco

Restarantele de mai jos au fost grupate in categorii in functie de preturile pe care le au:

Muse - pret: ieftin

Bar si cafenea care functioneaza si ca galerie de arta, acest loc confortabil este situat pe o terasa deasupra de Plazoleta san Blas. Aici se servesc bauturi si gustari delicioase. Faptul ca se afla in aer liber si are vedere la piata.
Adresa: Tandapata 682, Cusco, Peru, Telefon: (84) 974 4669.

Cositas Café & Arte - Pret: ieftin

Cositas este un nou restaurant confortabil din Cusco, unde se serveste mancare peruviana moderna si bauturi intr-o atmosfera artistica. Aici gasiti si un magazin de cafea, un lounge si mic magazin unde se vand produse unicat originale.
Adresa: Pasaje Inca Roca 108-110, Cusco, Peru, Telefon: (84) 236 410.

Granja Heidi - Pret: moderat

La etaj, pe una dintre strazile laturalnice din Cusco, aceast luminos si aerisit restaurant elvetian serveste produse proaspete aduse de la ferma propietarului. La mesele tipice peruviane se servesc torturi delicioase, clatite subtiri si alte dulciuri.
Adresa: Cuesta San Blas 525, Cusco, Peru, Telefon: (84) 238 383.

Incanto - Pret: moderat

Modernul Incanto serveste paste italienesti, pizza si o fuziune de mancaruri peruviane contemporane. Inauntru, tencuiala de un alb stralucitor lipseste, peretii de piatra fiind expusi. O bucatarie deschisa se afla in partea din spate a restaurantului si un cuptor masiv pentru pizza se afla in mijloc. Puteti incerca pizza alpaca cu rozmarin sau ciocolata calda care este servita cu zahar si churros prajit.
Adresa
: Santa Catalina Angosta 135N, Cusco, Peru; Telefon: (84) 254 753.

Café MAP - Pret: Scump

Aflat in interiorul elegantului muzeu Museo de Arte Precolombino, acesta este cel mai stilat restaurant din Cusco. Mesele in aer liber sunt pozitionate intr-o curte interioara de sticla, a acestei superbe case coloniale. Meniul variaza de la mancare europeana pana la mancare contemporana novo andean.
Adresa: Plazoleta Nazarenas, Cusco, Peru, Telefon: (84) 233 210.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte destinatii exotice din America de sud

 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe