Inapoi sus
Destinatia exotica: Insulele Seychelles
esti aici : Destinatii exotice // Africa // Seychelles

Destinatia exotica: Insulele Seychelles

 

Un adevarat paradis la care visam cu ochii deschisi, insula Seychelles are plaje extraordinare, mari de culoarea turcoaz cu ape calde. Plante foarte rare pot fi gasite in arhipelagul oceanului Pacific: nu mai putin de 81 de specii ce au supravietuit din luxuriantele paduri tropicale ce acopereau insula pana la venirea omului pe ea, acum 200 de ani; iesite din comun sunt coco-de-mer (nuci de cocos de mare), native din Praslin, care cresc in Vallée de Mai. Seychelles are ca principala atractie privitul pasarilor (bird watching). Aproximativ 2 milioane de pasari sooty (funingine) tems isi au cuiburile in isula Bird Island (insula pasarilor), iar pe Aride poate fi vazuta cea mai mare colonie de lesser noddies, roseate terns si alte pasari tropicale.

Informatii practice despre vize si pasapoarte in Seychelles

 

Pasaport

Bilet intoarcere

Visa

Australia

DA

DA

NU

Canada

DA

DA

NU

EU

DA

DA

NU

SUA

DA

DA

NU

Pasapoarte pentru Seychelles : Pentru a intra in Seychelles, pasaportul pentru nationalitatile mentionate in graficul de mai sus, trebuie sa fie valabil la dat de intrare in tara si sa aiba valabilitate pana la termenul cand doriti sa parasiti tara.

Intrare cu copii in Seychelles: Parintilor singuri li se cere uneori sa prezinte documente care sa ateste ca sunt responsabili parinteste.

Vizele pentru Seychelles nu sunt cerute pentru nationalitatile mentionate in tabel daca:

  1. au bilete de avion pentru retur;
  2. au fonduri suficiente(cel putin 150 US $ pe zi) si au cazarea asigurata pe durata sederii.

Un permis de vizitator valabil initial o luna, se emite la intrarea in tara pentru cei ce indeplinesc criteriile de la punctul (1) sau (2). Acest permis poate fi prelungit pentru o perioada de pana la 3 luni de la data emiterii sale. El mai poate fi prelungit de fiecare data cu inca 3 luni, pana la o perioada maxima de 12 luni. Permisul se elibereaza gratuit pentru prima perioada de 3 luni, dupa care se percepe o taxa de aproximativ 75 euro pentru fiecare prelungire. Pentru a afla mai multe informatii, puteti contacta cel mai apropiat oficiu pentru turism din Seychelles.

Nota: Persoanele a caror cetatenie nu este mentionata in tabel, sunt sfatuiti sa contacteze ambasada, pentru a afla cerintele ce trebuiesc indeplinite pentru a obtine o viza pentru Seychelles.

Cursul valutar si ghidul monetar in Seychelles

Informatii valutare: Seychelles Rupee (SCR; simbol Rs) = 100 cents. Bancnotele sunt de 500 , 100, 50, 25 si 10. Monedele sunt de 5 si 1, si de 25, 10, si 1 cent.

Nota: Turistii trebuie sa achite facturile de la hotel cu valuta straina (sub forma de numerar, cecuri de calatorie sau carduri de debit). Plata in moneda locala este permisa doar in cazurile in care aveti cu dumneavoastra factura pe care ati primit-o de la oficiul de schimb, unde ati schimbat valuta in moneda locala. Magazinele duty-free din aeroporturi accepta doar carduri de credit si valuta straina.

Cardurile de credit: American Express, MasterCard si Visa sunt acceptate pe scara larga; Diners Club are o utilizare mai limitata. ATM-urile sunt disponibile in Mahé si in Praslin.

ATM (Bancomatele): ATM-urile sunt disponibile in Mahé si in Praslin.

Oarul bancilor in Seychelles: Luni-Vineri 08:30-14:30, Sambata 08:30-11:00.

Restrictii valutare: importul si exportul de valuta straina este nelimitat. Importul si exportul monezii locale este limitat la suma de Rs2000.

Schimbul valutar: Puteti schimba banii in bancile din aeropoarte, care sunt deschise pentru orice plecare sau sosire a zborurilor.Urmatoarele banci au sucursale in Seychelles si pot schimba cecurile de calatorie si valuta: Barclays Bank, Bank of Baroda, Banque Française Commerciale, Central Bank of Seychelles, Development Bank of Seychelles, Habib Bank Ltd, Nouvo Banq, si Seychelles Savings Bank. Facturile care dovedesc schimbul banilor trebuiesc pastrate deoarece ele faciliteaza schimbul banilor ramasi la plecarea dumneavoastra.

Pastrarea legaturilor in Seychelles

Telefonul mobil: exista acorduri de roaming cu unele companii internationale de telefonie mobila.

Serviciile de internet in Seychelles: Exista mai multe cafenele Internet in Mahé. Cele mai multe dintre hotelurile mai mari au acordul sa ofere un cont temporar oaspetilor.

Posta: oficiul postal principal este in Victoria. Coletele trimise par avion se depun pana la orele 15:00 in zilele lucratoare si pana la orele 12:00 sambata. Coletele trimise ajung in europa in aproximativ o saptamana.

Orarul oficiului postal: Luni-Vineri 08:00-16:00, Sambata 08:00-12:00.

Vremea si clima in Seychelles

Cel mai bun sezon pentru a vizita Seychelles: insulele sunt in afara sferei ciclonului, dar primesc ploile musonice aduse de vanturile de nord-vest, din noiembrie pana in aprilie. Sezonul cald si umed este inlocuit ulterior cu o perioada de vreme mai rece, desi temperatura rareori scade sub 23 ° C (73 ° F), iar valurile marii devin mai turbulente atunci cand bat vanturile din sud est (mai - octombrie).

Necesar de imbracaminte: haine usoare si haine impermeabile pentru sezonul ploios. Palariile de soare si ochelarii de soare sunt necesare pe parcursul intregului an.

Ce este de vazut in Seychelles ?

Aldabra. In Aldabra, care este cel mai mare sir de insule de coral (atol) si care face parte din Patrimoniul Mondial conform Unesco, puteti vedea boraste testoase gigant (150.000 de testoase in total, de 5 ori mai multe decat in insulele Galapagos). Atolul este alcatuit din 13 insule, care reprezinta o treime din suprafata din Seychelles. Unele broaste testoase au fost exportate in Curieuse, care este acum o rezervatie pentru testoase.

Plajele. Daca vreti sa petreceti o zi insorita pe nisip, plajele sunt din belsug. Puteti sa va relaxati pe una din numeroasele plaje, cu nisip alb precum pudra, din Mahé (exista aproape 70 de plaje in Mahé). Va veti putea bucura si de vegetatia luxurianta ce se ridica din plantatiile de palmieri si scortisoara, sau puteti urca pe versantii impaduriti, ce ofera privelisti de neegalat ale insulelor invecinate.

Fregate. In Fregate, insula de granit situata izolat in partea de est, puteti vedea cotofana robin ( aflata pe cale de dispoaritie).

La Digue. In La Digue, la doar trei ore distanta de Mahe daca mergeti cu ambarcatiuni de tip schooner, sau la 30 de minute de Praslin, puteti vedea o frumoasa pasare micuta, nativa din Seychelles, care se numeste "black paradise flycatcher". Puteti, de asemenea, vedea case vechi de pe plantatii, cum ar fi Château Saint-Cloud, precum si o plantatie de vanilie, fabrici de copra (parte din nuca de cocos din care se extrage uleiul) si plaje superbe.

Mahé. Puteti face turul insulei Mahe, trecand prin piata, prin Gradina Botanica (cu coco-de-mer, broaste testoase gigant si orhidei) si pe langa o replica din Londra a Vauxhall Bridge Tower Clock in Victoria, inainte de a pleca intr-o calatorie in jurul insulei, pentru a vedea conace in stil colonial, aflate acum in paragina, si plantatii de vanilie si scortisoara.
La National Museum puteti vedea displayuri ce redau istoria cultivarii condimentelor. Aici sunt celebrate istoria, muzica si folclorul din Seychelles.

Praslin. Pe Praslin, a doua insula ca marime, indreptati-va spre faimosul Vallée de Mai, un alt site ce face parte din Patrimoniul Mondial, unde se afla dublu-nutted coco-de-mer palm.

Thérèse. Descopera piscinele de piatra si testoasele din aceasta colonie, accesibila din Portul Glaud, aflata la o distanta de 5 minute ce se parcurge cu barca.

Lucruri de facut pe insula Seychelles

Birdwatching (privitul pasarilor). Puteti fotografia specii rare de pasari in rezervatia naturala din Cousin. The brush warbler (pitulicea perie), the Seychelles toc-toc si the fairy tern , toate aceste pasari isi au cuibul aici. Cea mai indicata perioada pentru vizite este in lunile aprilie si mai, atunci cand aproximativ 1.23 milioane de pasari isi fac cuibul pe aceasta insula. Toate vizitele se fac sub forma unui tur organizat.
Pe insula Pasarilor (Bird Island) puteti vedea milioane de pasari sooty terns intre lunile mai si octombrie, care migreaza aici pentru a se imperchea. In Aride, cea mai de nord insula de granit, puteti vedea vaste colonii de pasari in perioada octombrie – sfarsitul lui aprilie.

Pescuitul. Puteti practica pescuitul la mare adancime in Denis, Unde pestele marlin poate fi prins din octombrie pana in decembrie. Sederea minima este de 3 zille. Insula Pasarilor (Bird Island), aflata la marginea platoului continental Seychelles (fundul marii are o adancime de 2000m/5000ft), este o alta destinatie perfecta pentru pescari. Cele mai bune locuri pentru pescuitul cu musca in apa sarata sunt insulele Alphonse si Desroches.

Plimbarile cu barca. Puteti inchiria o barca cu motor, un cruiser cu cabina sau un iaht, pentru a explora insulele in ritmul dumneavoastra. Pentru a vedea numeroase specii de corali si de pesti, va puteti imbarca la bordul unui vas cu fundul de sticla, ce se gasesc in Victoria, in apropiere de St Anne Marine National Park, care are in componenta sa insulele St Anne, Beacon (clasificata ca rezervatie naturala), Cerf (renumita pentru mancarea creola), Long (inchisa publicului), Round (renumita pentru friptura de ton) si Moyenne (care este propietate privata, dar este deschisa pentru vizitatori).

Sporturi nautice. Puteti face waterskiing, windsurfing si sailing in Desroches, care este cea mai mare insula din arhipelagul Amirantes. Scufundarile sunt deosebite: exista stanci de mare, tunele si pesteri – si binenteles o multitudine de specii de peste. Cea mai buna vizibilitate este din septembrie pana in mai. Puteti merge si in St Anne National Marine Park, renumita pentru snorkeling, care cuprinde sase dintre insulele din coasta Mahé.

Viata de noapte in Seychelles

Exista multe evenimente de care va puteti bucura noaptea, iar ceva foarte special este muzica locala camtolet, pe care in general se danseaza. Multe dintre hoteluri organizeaza seara gratare si cine cu dans. Piesele de teatru sunt jucate in creola, engleza si franceza. In Victoraia exista un cinematograf, si puteti gasi cazinouri in Beau Vallon Bay Hotel si in Plantation Club.

Mancarea si bautura in Seychelles

Bucataria creola din Seychelle are influente africane, chinezesti, englezesti, franceze si indiene. Amestecul de condimente, bine selectionate, este una din caracteristicele pricipale. De asemenea, in mancare se foloseste deseori lapte de nuca de cocos si breadfruit.
Homarul, caractita si carnea de peste sunt folosite mai frecvent decat carnea de vita sau cea de miel, care trebuiesc a fi importate. Majoritatea restaurantelor servesc putine mancaruri care sunt considerate internationale, in general se prefera mancarurile cu peste proaspat si fructe de mare si bucataria creola, descrisa mai sus. Servirea este normala. In Seychelles va puteti delecta cu o larga gama de vinuri, bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice.

Specialitati ale insulei Seychelles:

  • Kat Kat-Banane.
  • Coconut curry.
  • Chatini requin.
  • Soupe de tectec.
  • Bouillon bréde.

Lucruri de stiut: O licenta a hotelului permite rezidentilor sa consume bauturi in orice moment al zilei. Alcoolul poate fi servit oricui in urmatorul interval orar: Luni-Vineri 14:00-18:00, 08:00-12:00 si 14:00-18:00 Sambata. Alte baruri sunt deschise intre 11:30-15:00 si 18:00-22:00.

Bacsisul in Seychelles: Bacsisul este inclus de obicei in factura, variind de la 5% pana la 10%, conform legii.

Bauturi regionale: Seybrew (o bere lager germana-facuta local).

Varsta de la care puteti consuma alcool in Seychelles: 18 ani.

Hotelurile si locurile de cazare in Seychelles

Desi in Seycheles puteti gasi o gama completa de cazare, de la apartamente pana la hoteluri de 5 stele, o planificare atente asigura ca aceasta tara sa-si pastreze frumusetea si linistea fermecatoare, lucuri ce au atras in primul rand turistii. Inca de la inceput, guvernul a decretat ca nu se pot construi cladiri noi mai inalte decat palmierii, iar acest lucru a avut ca rezultat transformarea Seychelles-ului intr-un loc cu un confort si o comoditate ce rivalizeaza marile orase ale lumii. Este recomandat sa confirmati rezervarile printr-un depozit financiar, in special in timpul sezonului de varf, care este din decembrie pana in ianuarie si in iulie si august.

Toate hotelurile recent construite au standarde internationale, si exista si numeroase statiuni. Hotelurile mai vechi si casele de oaspeti, aflate pe insulele mai mici, pot parea mai putin sofisticate, dar fermecatoarea lor izolare le recomanda celor ce isi doresc pace/liniste si intimitate.

Multe dintre hoteluri si casele de oaspeĊ£i sunt casele fostelor plantatii, modest modernizate si sunt conduse de catre propietari. Cabanele cu acoperis din stuf si casele de oaspeti, construite in stil local, se gasesc in principal, pe insulele mai indepartate.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte destinatii exotice din Africa

 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe