Inapoi sus
Destinatia exotica: Singapore
esti aici : Destinatii exotice // Asia // Singapore

Destinatia exotica: Singapore

 

Cu un melanj de culturi si fiind un exemplu nemaipomenit al succesului economic din regiune, bogatul Singapore asalteaza simturile vizitatorilor. In doar doua secole de existenta, fosta colonie comerciala britanica a scluptat o nisa unica, oferind in ziua de astazi o combinatie de zgaraienori ultra moderni, ramasite ale padurii tropicale si colorate zone etno-urbane, fiecare zona avand caracteristicile ei specifice. Una dintre principalele trasaturi, ale acetui mic dar plin de viata oras-stat, este curatenia - uneori Singapore este criticat pentru anumite reglementari minore, precum mestecarea gumei pe strada. In Singapore criminalitatea este practic inexistenta, fiind una dintre cele mai sigure destinatii.

Informatii despre Ambasada Romaniei in Singapore

Date de contact Ambasada Romaniei in Singapore

Adresa: 48 Jalan Haron Setangkai 258827
Telefon: (65) 64683424; 64683425; (00 65) 6468 5828
Fax: (65) 64683425
Consilier economic: 93803702
E-mail: comofrom@starhub.net.sg

Informarii despre viza in Singapore

Pentru cetatenii romani durata maxima de sedere este de 7 sau 14 zile, si trebuie sa detina un pasaport valid cel putin pentru urmatoarele 6 luni si dovada unui bilet de intoarcere si a fondurilor necesare. Vizitatorii ce detin un permis Social Visit Pass, nu li se permite sa lucreze in Singapore. Se pot face cereri de prelungire a vizei  de pana la maxim 90 de zile, perioada ce poate varia in functie de nationalitate.

Aplicarea la: cererile pot fi trimise prin posta sau in persoana la Sectia Consulara (aflata la subsol) din Singapore High Commission.

Documente de intrare: certificate pentru febra galbena sunt necesare daca proveniti dintr-o zona infectata.

Cursul valutar si ghidul monetar in Singapore

Informatii valutare: Singapore Dollar (SGD; simbol S $) = 100 centi. Bancnotele sunt de S$ 10.000, 1.000, 500, 100, 50, 10, 5 si 2. Monedele sunt de S $ 1, si 50, 20, 10, 5 si 1 centi. Moneda din Brunei constiutuie de asemenea un mijloc legal de plata. 1 Dolar Brunei = 1 Dolar Singapore. Dolarul SUA, Dolarul australian, Yen-ul si lira sterlina, de asemenea, sunt acceptate la multe dintre centre comerciale majore din Singapore.

Cardurile de credit: American Express, Diners Club, MasterCard si Visa sunt acceptate pe scara larga. ATM-urile sunt larg raspandite.

ATM(Bancomatele): ATM-uri sunt larg raspandite.

Orar bancar: Luni-Vineri 10:00-15:00, Sambata 09:30-13:00 (unele sunt deschise pana la ora 15:00). Sucursale ale anumitor banci importante, aflate pe strada Orchard Road, sunt deschise si duminica intre orele 09:30-15:00.

Restrictii valutare: importul si exportul de moneda locala sau straina este limitat la suma de S$ 30.000.

Schimbul valutar in Singapore: valuta, cecurile de calatorii si cecurile pot fi schimbate la majoritatea bancilor si la schimburile autorizate, cu toate acestea, unele nu functioneaza sambata.

Expresii utile in Singapore

Chineza, engleza, malay si tamil. Majoritatea persoanelor din aceasta tara sunt bilingve si vorbesc engleza, care constituie principalul mod de comunicare.

Pastrarea legaturilor din Singapore

Telefon mobil: exista acorduri de roaming cu companii internationale de telefonie mobila. Acoperirea este buna.

Internetul: internet caffeurile din Singapore ofera acces public la internet si la serviciile de e-mail.

Posta: par avion, cu destinatia Europa, ajunge in maxim o saptamana. Exista servicii postale minime la multe dintre hoteluri.

Orar postal: Luni-Vineri 08:30-17:00, Sambata 08:30-13:00. Sucursalele aflate in aeroport sau din Orchard Point sunt deschise zilnic intre orele 07:00-19:00. The General Post Office aflat pe strada Fullerton Road (langa rau) si Comcentre aflat langa Orchard Road sunt deschise non-stop.

Vremea si clima in Singapore

Clima este tropicala, astfel incat clima ramane fierbinte si umeda pe tot parcursul anului. Desi nu exista anotimpuri distincte, regiunea este afectata de doi musoni distincti si primeste o cantitate considerata de precipitatii- aproximativ 2340mm anual.
Musonul de nord este in general din decembrie pana in martie si provoaca o usoara crestere a frecventei precipitatiilor in Singapore. In schimb, Musonul de sud-vest produce un climat uscat, in perioada iunie-septembrie. Acest muson, desi caracterizat de precipitatii usoare, produce furtuni dimineata, care dureaza o ora sau doua. Acest sezon este caracterizat si de perioade secetoase.

Cele doua sezoane musonice sunt separate de scurte perioade de timp intermusonice, din aprilie / mai si octombrie / noiembrie, timp in care ploile scurte sunt frecvente in timpul dupa amiezii si in timpul serii. Acest fel de ploi apar pe neasteptate si sunt foarte abundente, dar nu dureaza decat foarte putin timp.
Furtunile sunt destul de frecvente, manifestandu-se in 40% din perioada anului. Acest mic oras-stat are una dintre cele mai mari rate de fulgere din lume. Precipitatiile cele mai abundente sunt in decembrie si ianuarie, iar cele mai scazute in iunie, iulie si august.
Cu toate acestea, chiar si in sezonul uscat cade o mare cantitate de precipitatii (in jurul valorii de 150mm in fiecare luna), asa ca atunci cand mergeti in Singapore trebuie sa fiti pregatiti pentru o vreme umeda in orice moment al anului.

Situat la nord de Ecuator, in Singapore are un climat specific padurilor tropicale. Vremea in Singapore ramane destul de constanta pe tot parcursul anului, cu temperaturi aflate in jurul valorii medii de 31 ° C (88 ° F) in timpul zilei si este putin probabil sa scada sub valoare de 23 ° C (74 ° F) in timpul noptii.
Regiunea este de obicei extrem de umeda, cu niveluri de umiditate situate intre 70% si 90%, deseori aerul este inabusitor dimineata devreme, dar se atenueaza in timpul dupa-amiezii. In zilele ploioase umidiatatea poate fi de 100%. Atunci cand vizitati Singapore este indicat sa consumati o cantitate suficienta de apa si sa cautati frecvent refugiu in cladiri calduroase.

Cel mai bun timp pentru a vizita: deoarece vremea in Singapore nu variaza in mod drastic pe tot parcursul anului, turismul este relativ constant in toate sezoanele. Vremea poate fi neregulata si imprevizibila, deci este mai indicat sa va planificati vizita in functie de sezonul festivalurilor si nu in functie de clima. Unele dintre cele mai importante festivaluri sunt Anul Nou Chinezesc, Festivalul Lanternelor si Festivalul de Arta .

Haine necesare: haine usoare din bumbac si panza, pentru a evita supraincalzirea in climatul inabusitor din Singapore. Umbrele sunt indicate pe tot parcursul anului, dar mai ales in sezonul ploios.

Principalele obiective turistice din Singapore

Changi Museum si Chapel (Muzeul Changi si Capela). Amintiti-va de zilele intunecate ale ocupatiei japoneze din timpul razboiului, la Muzeul Changi si Chapel (www.changimuseum.com) , o replica simbolica similara capelelor construite de prizonieri  in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Club Street. Va puteti petrece vremea, impreuna cu localnicii trendy, pe strada cluburilor din Chinatown, un loc de distractii, in care isi petrec timpul persoanele care lucreaza in publicitate sau in domeniul bancar. Acolo exista numeroase baruri si restaurante situate pe stradute vechi si inguste.

Exploreaza templele. Puteti intra in lumea religiilor, in templele budiste si hinduse, in moschei, in biserici anglicane sau in catedrale catolice. Toate acestea pot fi intalnite pe perioada unei scurte plimbari prin centrul Singaporelui; diversitatea acestui oras este splendida.

Fort Canning Park. Puteti vedea vechiul fort al regilor Malay, care acopera o suprafata de 7 hectare: Fort Canning Park, pe Fort Canning Rise. Ruinele cetatii coloniale britanice pot fi inca observate, de asemenea putei vedea un cimitir crestin din secolul al XIX-lea.

Istana. Aici puteti intalni presedintele. Deschis publicului doar de 5 ori pe an, Istana (www.istana.gov.sg) este impresionanta resedinta oficiala a conducatorului din Singapore.

Johore Battery. Aici puteti vedea cele mai mari tunuri construite vreodata in Marea Britanie, instalate aici in anul 1939, de catre britanici, ca mijloc defensiv. Johore Battery este un loc care este alcatuit dintr-un labirint de tuneluri. In tuneluri era stocata munitia necasara pentru 3 tunuri imense.

Jurong Bird Park. Puteti sta fata in fata cu pasarile la Jurong Bird Park (www.birdpark.com.sg) in Jurong Hill, unde se afla cea mai mare colectie de pasari din sud-estul Asiei. De asemenea, acolo exista cel mai mare walk-in aviary din lume, o casa nocturna si mai multe spectacole cu pasari.

Lau Pa Sat. Va puteti gadila papilele gustative la Lau Pa Sat, care este cel mai mare filigran cu structura din fier din Sud-Estul Asiei, supravietuitor din perioada victoriana. Fosta piata a fost restaurata si este acum un centru alimentar preferat al localnicilor.

National Museum of Singapore (Muzeul National din Singapore). Aici puteti retrai trecutul acestei insule (www.nationalmuseum.sg). In acest muzeu nu veti gasi doar colectii statice, ci aici se vor desfasura si numeroase evenimente si festivaluri.

National Orchid Garden. Puteti explora National Orchid Garden aflata in gradinile botanice din Singapore (www.sbg.org.sg), cea mai mare colectie de orhidei, din lume. Botanic Gardens (gradinile botanice) au peste 52 de hectare (128 acri) amenajate in parcuri si zone de jungla.

Parliament House (Cladirea Parlamentului). Puteti retrai zilele conloniale in apropiere de raul din Singapore si va puteti plimba prin impozanta cladire Parliament House (www.parliament.gov.sg), cea mai veche cladire guvernamentala din tara, care dateaza din 1820.

Singapore Flyer. Va veti putea bucura de vederi panoramice asupra insulei Singapore si a imprejurimilor acesteia, de la o distanta de 165 m (540 ft), daca va veti urcati in Singapore Flyer (www.singaporeflyer.com.sg), care este cea mai mare roata (Ferris wheel ) din lume, deschisa in data de 8 martie 2008, in Marina Bay. Din aceasta roata veti avea privelisti nemaipomenite cu Marina Bay, inalte blocuri din centrul orasului si chiar intreg orasul.

Raul Singapore. Puteti face o excursie pe raul Singapore, la bordul unei barci bumboat. Acestea erau folosite in trecut pentru a transporta marfurile aduse de navele mari ancorate in port. In prezent ele constituie un excelent mijloc de transport cu ajutorul caruia puteti vedea stilurile arhitecturale ale orasului, cel istoric si cel modern, aflate in contrast.

Lucruri de facut in Singapore

Puteti inchiria un canoe. Puteti face canoe in jurul insulei – se pot inchirai barci de canoe in Changi, in Coasta de Est si in Insula Sentosa.

Night Safari. Puteti vedea fascinanta viata nocturna a animalelor salbatice in Night Safari (www.nightsafari.com.sg), aflat la o ora distanta de mers cu autobuzul, din orasul Singapore. Spectacolele cu animale complementeaza colectia extinsa de animale din acest parc.

Cumparaturi de clasa. Puteti sa faceti cumparaturi in Orchard Road din Singapore - "Fifth Avenue" sau "Oxford Street" din Singapore, sunt la fel de pline de viata, cu vaste mall-uri de lux,cu diverse magazine, ce variaza de la megastores pana la magazinele vanzatorilor de suveniruri, precum si cu cafenele si restaurante.

Viata de noapte din Singapore

Singapore are o viata de noapte vibranta si incitanta. Oferta de divertisment este variata : baruri, cluburi si discoteci, puburi cu karaoke, opere de strada, piete de noapte, croaziere fluviale, cinematografe multiplex, teatre si showuri internationale. Quay si Clarke Quay sunt zone populare, aflate pe cele 2 doua maluri ale raului, unde puteti gasi restaurante exclusiviste, mese in aer liber si baruri pline de viata.
Moored Chinese au fost renovate si transformate in baruri si restaurante plutitoare. Bugis Street, Changi Village si Holland Village, cunoscute sub numele Holland V (Olanda V), sunt zone extrem de populare unde puteti manca, bea si distra. Muhammad Sultan Road este unul dintre cele mai noi locuri de divertisment din Singapore, unde exista o mare varietate de baruri, cluburi de noapte si baruri de vin.
Club Street se aseamana cu Muhammad Sultan Road. In 2009, Singapore va avea primele sale cazinouri, odata cu deschiderea a doua uriase statiuni - in Marina Bay (www.marinabaysands.com) si in Sentosa (www.resortsworldatsentosa.com).

Mancarea si bautura in Singapore

Singapore este un paradis gastronomic, cu o oferta ce variaza de la tarabe umile asezate in strada pana la restaurante de 5 stele. Exista peste 30 de stiluri diferite de gatit, inclusiv cateva stiluri regionale ce deriva din bucataria chinezeasca, din cea americana, din cea englezeasca, din cea frantuzeasca, din cea indiana, din cea indoneziana, din cea italiana, din cea japoneza, din cea coreeana, din cea malaeziana, din cea rusa si din cea elvetiana. Bucataria malaeziana este una dintre favorite, faimoasa prin utilizarea condimentelor si a laptelui de cocos.

Specialitatile din Singapore

  • Beef rendang (lapte din nuca de cocos, carne de vita, curry).
  • Chilli crab (crab proaspat cu un sos picant).
  • Gado Gado (o salata de legume si fructe in sos de arahide).
  • Satay (frigarui din carne marinata, facut pe carbune), servita cu sos picant de arahide, castraveti, ceapa, orez si de nuca de cocos.
  • Char Kway Teow (taietei grosi de orez prajiti in sos de soia cu legume, peste sau carne).

Lucruri de stiut: Una dintre cele mai bune modalitati de a manca in Singapore, este in aer liber, la unul din omniprezentele foodstalluri. Desi exista multe localuri cu self-serving, servirea se face de catre chelneri in restaurante. Barurile si cocktail lounge-urile au servire la masa si la bar. Nu exista ore cu licenta.

Bacsisul: este oficial descurajata oferirea bacsisului in restaurante, hoteluri si in aeroport. O taxa de servire de 10% este inclusa in facturilele de la restaurant.

Bauturi regionale:

  • Singapore Sling (cocktail care contine gin, lichior de cirese, cointreau, benedictine, suc de ananas, suc de lime, grenadine si angostura bitter). El a fost inventat la inceputul secolului XX pentru Hotelul Raffles din Singapore.
  • Teh arak tarik (ceai de ghimbir cu lapte).
  • Lapte de soia.
  • Suc din trestie de zahar.
  • Tiger Beer (marca omniprezenta de bere locala).

Varsta de la care se poate consuma alcool: 18 ani.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte destinatii exotice din Asia

 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe