Inapoi sus
Dubai
Orientul Mijlociu
esti aici : Destinatii exotice // Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu

 

Orientul Mijlociu este de-a dreptul extraordinar, una dintre cele mai fascinante destinatii de calatorie din lume. Orientul Mijlociu este locul unde s-au nascut si au decazut cele mai mari civilizatii ale antichitatii si unde cele trei mari religii monoteiste - iudaismul, crestinismul si islamismul - s-au nascut. Este un uimitor muzeu in aer liber a oraselor antice si a cladirilor istorice. Orientul Mijlociu este casa celor mai importante orase din lume - Ierusalim, Cairo, Damasc, Bagdad sau Istanbul. Ruinele unor orase care si-au lasat amprenta in istorie- Petra, Persepolis, Efes, Palmyra, Baalbek, Leptis Magna si  Egiptul antic - marcheaza trecerea secolelor intr-o regiune in care traia si respira lumea antica.

Peisajele din regiune sunt la fel de fermecatoare, de la marea imensitate de dune de nisip si palmieri si oaze din desertul Sahara la munti uimitori si vietati a lumii subacvatice din Marea Rosie. De la imensitatea desertului Sahara pana la albastrul din Esfahan, Orientul Mijlociu este o regiune destinata calatorilor cu discernamant, pentru cei care vor sa caute povestea din spatele titlului. Aici puntile dintre civilizatiile antice si cea moderna sunt peste tot evidente. Daca veti crede tot ceea ce se spune in mass-media despre Orientul Mijlociu si veti decide sa nu il vizitati, s-ar putea sa ratati calatoria vietii.

Cand sa vizitam Orientul Mijlociu?

Majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu este recomandat sa fie vizitate toamna si primavara (septembrie-noiembrie si martie-mai). Decembrie si ianuarie pot fi destul de sumbre peste tot in regiune. Chiar si in sudul Egiptului sau Libia pe timp de noapte temperaturile pot fi foarte scazute. Daca nu sunteti pasionat de soare sau de sporturile acvatice, lunile de vara, prin iunie-septembrie ar trebui sa le evitati cu siguranta - este prea fierbinte pentru a face ceva. In iulie si august cei care doresc sa viziteze siturile faraonilor de la Aswan si Luxor din Egipt sunt obligati sa se trezeasca la 5 dimineata pentru a evita caldura, iar o expeditie in Sahara libiana este imposibila in aceasta perioada..

Exista insa si exceptii. Nord-estul Turciei inainte lunii mai sau dupa jumatatea lunii octombrie poate fi asaltat de zapada, suficienta chiar cat pentru a inchide drumurile si trecerile de munte. Zone din Siria si Iranul de nord sufera de vreme mizerabila intre noiembrie si martie.

Atunci cand planificati un concediu in Orientul Mijlociu trebuie sa aveti  in vedere doua lucruri importante: vreme si sarbatorile religioase.

Costurile unui sejur in Orientul Mijlociu

Libia, Liban, Israel si teritoriile palestiniene sunt destinatii din Orientul Mijlociu destul de ieftine. Cazarea, masa si transportul local sunt de obicei elementele cele mai ieftine din cadrul sejurului.

Daca sunteti pe un buget restrans puteti sa stati la hoteluri ieftine cu bai comune, manancarea sa o cumparati din magazine sau standurile stradale si daca aveti la dispozitie un carnet studentesc puteti economisi la transportul local si la intrarile in muzee si atractii turistice.

Daca alegeti un hotel mai confortabil, manancarea la restaurante de calitate pentru a va asigura un regim alimentar variat, ocazional plimbare cu un  taxi si sa faceti cateva cumparaturi va impinge cheltuielile de zi cu zi intre 30- 50 USD ( exceptie destinatiile scumpe de genul Dubai). In Liban, 20 USD pe zi este baremul minim, in timp ce un buget de 40 USD este mult mai realist. In Israel si teritoriile palestiniene un buget minim este de la 35 USD pe zi, in timp ce pentru un concediu mai confortabila ati avea nevoie de pana la 60 USD pe zi. Libia, tara cu cele mai multe excursii organizate poate costa pana la 80 USD pe zi.

La estimarea costurilor sa aveti in vedere si taxele de viza (care pot fi chiar si de 50 USD in functie de unde o obtineti si ce nationalitate sunteti), costurile de excursii organizate sau alte activitati precum drumetii montane, plimbari pe camila, snorkelling sau scufundari. Dar sa aveti in vedere ca unele din cele mai de neuitat experiente sunt gratuite: o plimbare prin Damasc, dormitul sub cerul liber in Sahara sau apusul soarelui peste Marea Mediterana.

O combinatie de cecuri de calatorie (relativ usor de inlocuit si larg acceptate), numerar (super convenabil) si carduri de credit (chiar mai convenabil, dar de nici un folos in Iran si prea putin in Libia) este cel mai intelept mod de a avea asupra dumneavoastra pe parcursul concediului in Orientul Mijlociu.

 

Impreuna calatorim mai mult

 

-

 


 

Destinatii exotice din Orientul Mijlociu

 
 

Ne gasesti si pe